menu

  • 2021.06.08.

Trianon 101 – Kecskemét

Emlékséta, Kormorán ONLINE koncert és kisfilm készült a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére

2021. június 4-én a trianoni békeszerződés százegyedik évfordulójára emlékezett a város. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával – 1920. június 4-én aláírt békediktátum alkalmából – a Kormorán Zenekar másfél órás koncertjével és egy emléksétával készült.

Az évforduló apropójából az Egyesület Trianon 101 – Kecskemét elnevezéssel olyan kulturális megemlékezést szervezett, amely a Kárpát-medencei magyar nemzeti összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet és az elszakított nemzettársainknak azt üzente, hogy nincsenek egyedül.
Az Aranyhomok Egyesület 2021. június 4-én a Lestár téri Országzászlónál megrendezésre került városi megemlékezést követően, Székelyné Kőrösi Ilona történész vezetésével Trianon 101 – Kecskemét néven emléksétára invitálta az egybegyűlteket. A sétára szép számban induló emlékező közönség a Trianonnal kapcsolatos események kecskeméti helyszíneit járta be. Székelyné Kőrösi Ilona az első helyszínen röviden összefoglalta, hogy miért is volt ez a dátum a magyar történelem egyik legmeghatározóbb időpontja és hogyan változtatta meg minden magyar életét határon innen és túl. A 9 helyszínt bejárva, a történelmi tényeken kívül, sok-sok helyi szempontból fontos érdekességre derült fény, és a résztvevők megtudhatták azt is, hogy az adott helyszín hogyan kapcsolódik a trianoni eseményekhez. A séta 7. állomása a Kéttemplom közti Trianonra emlékező tábla volt, melyet a szervezők meg is koszorúztak a 101. évforduló alkalmából. A séta záró állomásán, a Katona József Múzeumban az egybegyűltek megosztották egymással az ünnepel kapcsolatos élményeiket.

Végül, de nem utolsó sorban a Kormorán koncert közös megtekintésével zárult a nap. Azok, akik a Kormorán Zenekar ONLINE koncertjét újra meg szeretnék nézni, elérhetik az Aranyhomok Egyesület YouTube csatornáján:

A Koltay Gergely által alapított zenekar fennállása óta több mint száznegyven zenealbumot publikált Magyarországon és külföldön. A zenekar nevéhez köthető a folk és rock műfaj ötvözése. A koncerten részletek hallhatók a Trianon című zenés történelmi rockoperából is.

Azoknak, akik lemaradtak a sétáról jó hír, hogy a Kecskemét és Térsége Turisztikai Mobilapplikációban végigjárható a séta online változata. Az applikáció bemutatja a kecskeméti helyszíneket, ahol a Trianonnal kapcsolatos események történtek, illetve megjeleníti, felidézi az akkori emberek szolidaritását, együttérzését. A szövegek és versek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei tolmácsolásában hallhatóak. A séta elérhető korlátlan ideig a www.trianonkecskemet.aranyhomok.hu weboldalon is, illetve letölthető iOS és Android platformon.

Nemzet. Haza. Kecskemét. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata rendhagyó kisfilmmel készült a Nemzeti Összetartozás Napjára. Városunk legkiválóbb előadóművészei a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! című dallal állítottak emléket a 101 évvel ezelőtt Trianonban elszenvedett országvesztésnek, amely Kecskemét város hivatalos facebook oldalán érhető el:
www.facebook.com/kecskemetmegyeijoguvaros

Ez a gazdag program nem jöhetett volna létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kecskemét Megyei Jogú Város közreműködése nélkül. Ezúton is köszönik a támogatást, valamint a séta résztvevőinek, hogy velük együtt emlékeztek.

További információ:
www.kecskemet.hu
www.aranyhomok.hu

 

 

Kapcsolódó képek