menu

  • 2021.06.09.

„Nem elvárás az, hogy rögtön mindent tudjon…”

A kerekegyházi székhelyű SFT Ungarn Kft. családias létszámával főként a német piacra gyárt alkatrészeket. Új ügyfelek felkutatásával 2021-re sikerült megsokszorozniuk megrendelőik számát. A növekedés természetesen bővítést hozott, így az új CNC gépek mellé, új kollégákat is keresnek.

A minőségi gyártásról, fejlődésről, munkaerő keresésről és a CNC gépkezelésről Szabó József ügyvezetővel Vágsélei Csilla Sára beszélgetett.

 

Kik a megrendelői az SFT-nek és milyen alkatrészeket gyártanak nekik?

Fémforgácsolással, fémalkatrészek, acél, alumínium és rozsdamentes acél megmunkálásával foglalkozunk. Főként német megrendelőink vannak, de számos hazai cég is partnerünk. Legjelentősebb megrendelőnk üzletberendezések készítésével foglalkozik, ebből kifolyólag sok különböző alkatrész legyártásával szolgáljuk ki. Van olyan elem, amelyet 10.000 darabban kell előállítanunk számukra, de olyan is, amelyet egészen kis mennyiségben, 10 darabban.

 

Az SFT nagyban épít a németországi gyártásban megszokott minőségre és elvekre. Miért ilyen fontos Önöknek a német háttér és honnan a tapasztalat?

Hároman vagyunk tulajdonosok, egyik társunk német, aki Németországban is él. Ő a fő kapcsolattartónk a német piacra. Továbbá én és másik társam is, egy évtizedet dolgoztunk Németországban, mint CNC-marós és CNC-programozó, tehát volt időnk megtapasztalni a helyi viszonyokat. Láttuk a magas minőséget, a modern gépparkot, a gyártási technológiát és a határidők betartásának fontosságát. Nem is volt kérdés, hogy ezt a nyugati magas minőséget szeretnénk tovább vinni és átadni, mind a külföldi, mind a hazai partnereinknek.

 

2021 megújulást hozott, az eddig is modern géppark tovább bővült.

Tavalyi évben a járványhelyzet miatt stagnáltunk, de ennek is volt jó hozadéka. Több időnk jutott új partnerek felkutatására. Ennek az eredményeként idén annyival több megrendelőnk lett, hogy a meglévő gépparkkal és kollégákkal, már nem tudtuk volna kiszolgálni őket. Új gépeket vásároltunk, ami azt jelentette, hogy új kollégákat is keresünk. Meglátásunk, hogy minőségit csak úgy lehet gyártani, ha azt mindenképpen modern, korszerű gépparkkal tesszük. A gépparkot folyamatosan frissítjük és jó állapotban tartjuk. Legöregebb gépünk ugyan még csak 10 éves, de már ennek is tervben van a cseréje. Az elmúlt időszak innovációt hozott, és még inkább megerősített minket abban, hogy jó úton járunk, és tartanunk kell magunkat továbbra is a minőségi munkához.

 

Jelenleg CNC gépkezelőt keresnek. Mennyire nehéz manapság jó gépkezelőt találni?

Nem vagyunk könnyű helyzetben. Akinek már van egy jó munkahelye, az nem szívesen vált és a munkaadók sem engedik el a bevált kollégát. Az utánpótlás pedig nem igazán megoldott. Kimondottan CNC gépkezelő, programozó oktatás kevés van tapasztalatunk szerint. A képzéseken mindenből egy kicsit tanulnak: forgácsolás, pneumatika, hidraulika. Aki kimondottan a CNC gépkezelést szeretné elsajátítani, annak gép mellett, egy munkahelyen kell ezt megtennie. A CNC gép egy számítógép vezérlésű gyártógép, ami a mi esetünkben eszterga és marógépeket jelent, de például a faiparban is használnak CNC vezérlésű gépeket. A CNC alapja gyakorlatilag a számítógép, de mégis sok részletében eltér a ma ismert asztali számítógépektől. Akinek van ilyen irányú érdeklődése, vizuális ember és műszaki beállítottságú, annak könnyen elsajátítható a kezelése.

 

Kiknek ajánlja a CNC gépkezelő munkakört?

Azoknak ajánlom, akik szeretnének fémmel dolgozni, és van benne már tapasztalatuk is. Esetleg tanultak forgácsolást esztergálást vagy marást, nem riadnak meg a kihívásoktól, szeretnek tanulni, kitartók. Kollégáink nagy része mára már jól ismeri a gépek kezelését, programozását, ők teljes segítséget tudnak nyújtani az új munkavállalónak. Nem elvárás az, hogy rögtön mindent tudjon aki újonnan csatlakozik csapatunkhoz, mi mindenben segítségére leszünk, hogy beilleszkedése zökkenőmentes legyen. De fontos, hogy hosszútávra tervezzen, ahogy mi is. Az SFT. nem 2-3 éves időtartamokban, hanem legalább 10-15 éves távlatokban gondolkodik.

 

Milyen munkarendben és mennyi emberrel kell együtt dolgozni egy SFT munkavállalónak?

A kétműszakos munkarend az alapvető, de megrendeléstől függően, ami mostanság azért gyakori, olykor három műszakban is dolgozunk. Igazán családias cég vagyunk, hiszen 15 főt számlálunk. Egy műszakban így csupán 4-5 fő dolgozik 11 gépen. Nem vagyunk egy rakáson, de ha valakinek szüksége van segítségre, mindig ott vagyunk egymásnak. Én is gyakran lent vagyok a gyártásban, segítem a kollégákat a gép mellet. Megköveteljük a precíz, minőségi munkát, de mind ezek mellet egy családias légkört tartunk, ami egy multival szemben előnyt jelenthet.

 

Mivel tudják motiválni még a dolgozókat?

A munka ugyan Kerekegyházán zajlik, de dolgozóink nagy része kecskeméti. Természetesen támogatjuk a munkába járásukat. Igyekszünk úgy szervezni a műszakokat, hogy többen tudjanak együtt utazni. Van egy munkaerő megtartó programunk, amely már két éve működik, úgy gondolom eddig eredményesen. Fontosnak tartjuk a csapatépítést és a családias légkör hosszútávú fenntartását. Tavaly ugyan kimaradt, de minden évben szervezünk családi napot, amely valójában egy hosszú hétvége, melyen a családtagokat és a gyerekeket is szívesen látjuk. Mivel a társaság nagy része szeret horgászni, mindig igyekszünk vízpart közelébe menni, hogy teljes legyen a kikapcsolódás.

 

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2021. június 7-i számában jelent meg.

Kapcsolódó képek