menu

  • 2021.06.09.

Programozott nyári élmények

A modern világ zsenijei az informatikusok, programozók. A kocka jelző pejoratívból egyre inkább pozitívvá válik. Manapság a gyerekek örömmel és szinte ösztönösen használják a digitális eszközöket, nem árt tehát, ha fejlesztjük őket ezen a téren is, akár egy nyári tábor keretében.

A megfelelő tábor kiválasztásáról és a digitális tudás fontosságáról Kék Renátával, a Logiscool Kecskemét iskolavezetőjével Vágsélei Csilla Sára beszélgetett.

 

Idén nyáron is rengeteg tábor közül válogathatunk a gyerekek számára. Hogyan tudunk jól választani?

Nemcsak a tábor témájára célszerű odafigyelni, hanem arra is, hogy azt kik és milyen módszerekkel tartják. Egy teljesítményorientált “versenyistálló” lehet, hogy segít a továbbtanulásban, de nem biztos, hogy a vakáció alatt a gyereknek erre van szüksége. Szintén nem túl konstruktívak az olyan táborok, ahol a gyerekek azt csinálnak, amit akarnak: nem építik fel megfelelően napi programot, illetve biztosítják számukra a megfelelő felügyeletet a nap folyamán. A kiegyensúlyozott tudást és személyiség fejlődést egy megtervezett, ugyanakkor játékos, érzelmileg biztonságos környezet jobban elősegíti. Így több módon próbálhatja ki magát a gyermek. Az új tudás megszerzése közben végzett feladatok leküzdésén és a sikerélményen keresztül pedig erősödik az önbizalma is. Érdemes olyan táborszervezőket keresni, akik ez utóbbi módon, kis csoportokban tartják a tábort, mert így jobban oda tudnak figyelni a gyerekek lelkiállapotára és a folyton változó csoportdinamikára. A Logiscool táborokban mi ilyen módszerekkel dolgozunk, így a maradandó élmény, amit a gyerek hazavisz, minden szempontból pozitív lesz.

 

A programozó és digitális élménytáborok mivel tudnak többet és mást adni az otthoni “kockulásnál”?

Szülőként érdemes odafigyelni, hogy a nyári pihenés ne váltson át értelmetlen vagy káros unatkozásba. Az egész nyáron át tartó otthon ülés, telefonozás, számítógépezés a gyereknek sem nyújt olyan élvezetet, mint például egy menő digitális témákról szóló tábor. Vannak olyan témakörök, amikkel a gyerekek az iskolában egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan tudnak foglalkozni, viszont egy tematikus táborban igazán elmélyedhetnek bennük – ilyen például a robotika, programozás, számítógépes játékok és digitális média. A gyerekek felszabadultabb, nyíltabb hozzáállással mennek el egy táborba, mint az iskolába, így könnyebben is találnak új barátokat, vagy akár a jövőbeni sikerüket meghatározó új érdeklődési kört is. A táborból hazatérő gyerekek nemcsak hasznos tudást visznek magukkal, hanem magabiztosabbá is válnak. A Logiscoolnál már évekkel ezelőtt felismertük a nyári táborok fontosságát a gyermekek tudásának és személyiség fejlődésének szempontjából. Napközis és online táboraink kis csoportokban, korosztály szerinti bontásban, szakértő táborvezetők segítségével segítenek elmerülni a digitális világ témáiban. Programozás, Minecraft, Roblox játéktervezés, digitális média és robotika – nemcsak a tanévben, hanem a szünidőben is várjuk azokat gyerekeket, akik játékosan szeretnék elsajátítani a jövő készségeit, azt a maradandó tudást, amire digitális polgárokként szükségük lesz.

 

Milyen előnyei lehetnek annak, ha már kisgyermekkorban mélyebben belelát a gyermek a digitális világba?

A gyermekek digitális eszközökkel a kezünkben nőnek fel, és előbb tudják ezeket kezelni, mint hogy megtanulnának írni vagy olvasni. Jövőbeli sikereik nagymértékben függnek attól, hogy mennyire lesznek képesek élni a digitális világ adta előnyökkel. Vajon a digitális környezet passzív felhasználói vagy aktív alkotói lesznek? A megoldás kulcsa szerintünk a gyermekkorban elkezdett programozás tanulás, mely felkészíti őket az előttük álló kihívásokra. A szakmai tudás mellett a programozás tanulása olyan „soft skillekkel” is felvértezi a gyerekeket, melyekkel az élet más területein is sikeresek tudnak lenni. A táborokban megszerezhető tudás a gyerekek számára a jövőben is hasznos lesz, és maradandó hatásként a jövőben akár karriert is építhetnek majd rá.

 

Mi a tapasztalat az iskolai informatikai órákról? Kapnak használható tudást a gyermekek?

A közoktatásban az informatika oktatás nagy problémája, hogy általános és középiskolában nem tanulnak a diákok komolyabb programozást. A tantárgy oktatása rossz helyzetben van: alacsony az óraszám, fejlesztést kívánna a tananyag, valamint az eszközpark sem ideális. Pedig a programozás oktatása nagyon fontos lenne, mert olyan képességeket fejleszt, mint az analitikus, vagy az algoritmikus gondolkodás. Ezek például abban segíthetnek, hogy egy nagy problémát megtanuljunk részproblémákra osztani. Mindegy, hogy biológus, közgazdász vagy jogász akar lenni a felvételiző, ez a képesség mindenképpen sok előnyhöz juttathatja a későbbiekben.

 

“Élményprogramozás”- hogyan kell ezt elképzelni a Logiscoolnál? Hogyan lesz élmény a gyermekek számára a száraznak tűnő programozásból?

Ahhoz, hogy nálunk tanuljon valaki semmilyen előképzettség nem szükséges, mindent megtanítunk a gyerekeknek a kezdő szinttől. A programozás oktatása játékosan kezdődik saját fejlesztésű programozó környezetben. Először vizuális blokkok segítségével kódolnak, majd fokozatosan váltanak át az olyan jól ismert írott programnyelvekre, mint a C# vagy a Python – mindenki a saját tempójában. Diákjaink már az első órán saját számítógépes játékot fejlesztenek, és minden további órát is az alkotás örömével fejeznek be: valami újat készítenek, amire büszkék lehetnek. Projektalapú tantervünk segít, hogy a gyerekek motivációja hosszútávon is megmaradjon. Kurzusaink azonnali sikerélményt és jövőbeli sikereket kínálnak, mely során a szülő nyomon követheti gyermeke fejlődését. Életkoruknak és tudásszintjüknek megfelelő módon vezetjük végig diákjainkat fiatal, elkötelezett oktatókkal az akár évekig tartó oktatáson.

 

Melyek a legnépszerűbb Logiscool táborok? Többségben vannak-e a fiúk?

Már 6-7 éves kortól várjuk az írni – olvasni már tudó iskolásokat táborainkba, de tinédzserek számára is nagy kínálatunk van menő témakörökkel. A legnépszerűbbek a Minecraft témájú táborok, de nagyon kedveltek a digitális videózással /fotózással /grafikával foglalkozó, kalandjáték fejlesztő, robotika, Roblox vagy a programozó “Hacker” táborok is. Kurzusainkon, táborainkban és workshopjainkon is egyelőre még többségben vannak a fiúk, de a témakörök egyre több lányt is vonzanak.

 

A cikk eredetileg a 2021. június 7-i Kecskeméti Szuperinfóban jelent meg.

Kapcsolódó képek