menu

  • 2021.06.21.

Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben

A Balatoni Múzeum vendégkiállítása a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelyén

2021. június 25 – október 24.

A kiállítás a Fenékpusztán 2006 óta folyó, új kutatásokból kiindulva, a késő ókori erőd és épületeinek 3D-s rekonstrukciójára vállalkozik és egy jövőbeli régészeti park vízióját vázolja fel.

Fenékpuszta nemzetközi hírnevét elsősorban nem késő római emlékeinek köszönheti, hanem annak, hogy itt az avar korig (7. századig) a helyben maradt provinciális lakosság megőrizte római hagyományait és keresztény hitét, kapcsolataik mindvégig kimutathatók a mediterrán világ felé.

A terület már közel 150 éve kutatott, mégis mind a mai napig újabb és újabb titkait sikerül megfejtenünk. 2009-ben magyar és német együttműködésben, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, továbbá a lipcsei Kelet-Közép-Európai Történet- és Kultúratudományi Intézet (GWZO Leibniz-Institut) és a Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem bevonásával újra indultak a tervásatások a Kr. u. 4. században épült római erőd területén, környékét pedig tájrégészeti módszerekkel vizsgálták.

A kiállítás keretében ezen új kutatások eredményeinek és leleteinek bemutatásán túl egy lehetséges jövőképre és hasznosításra is javaslatot tesznek. Fenékpuszta mind a mai napig javarészt beépítetlen területe kiváló lehetőséget nyújt a régészeti emlékek sokoldalú bemutatására. A kiállítás egyrészt az erőd hajdani védrendszerét és épületeit varázsolja újjá modern digitális módszerekkel, 3D-rekonstrukciók formájában, másfelől pedig egy régészeti park megvalósítására közvetít időszerű koncepciókat.

A kiállítás október 24-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10.00-17.00 óráig.

Kecskeméti Katona József Múzeum
6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1.

 

Kapcsolódó képek