menu

  • 2021.06.24.

TRANSCENDO

Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész életmű-adománya a Kecskeméti Katona József Múzeumnak

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye

Időpont: 2021. június 26-október 24.

Szávoszt Katalin a Kecskeméti Katona József Múzeumnak adományozott alkotásai, melyeket e tárlat keretében mutatnak be, szinte a teljes életművet átfogják. „Igaz, hogy porcelántervező diplomám van, de közben mindenféle más anyaggal is dolgoztam és dolgozom mind a mai napig. […] Alapvetően keramikusnak tartom magam, a rajzok csak “művészeti melléktermékek”. A legnagyobb “szerelem” a festett épületkerámia, a színes plasztika, a szín és a forma egysége. Úgy érzem, hogy átléptem a műfaji határokon, a hagyományos kerámiakészítés keretein. Megtapasztaltam, hogy milyen sokrétű az agyag, mennyi minden készíthető belőle, a legkisebb tárgyaktól a legnagyobbakig.”

A Budapesten élő alkotó Kecskeméthez elsősorban a családi múlt (Zimay László 19. században élt zeneszerző, karnagy, zongoratanár) és a Nemzetközi Kerámia Stúdió (2005, alkotói ösztöndíj) révén kötődik. Éppen az utóbbiban indult a porcelán utáni korszaka, melynek során nagyméretű kül- és beltéri kerámia plasztikákat, úgynevezett „épített kerámiákat” kezdett el készíteni. Szintén külön termet kapott az utóbbi évek során született Lobogás (Zászlók) elnevezésű sorozata, „installációja”. „Ezeknél az alkotásoknál jól tudom hasznosítani a porcelánfestői tapasztalataimat, az ecsetkezelési technikámat. Művészettörténeti folyamatokat ábrázolok a Zászlók felületén. Használok népművészeti motívumokat, de japán, amerikai, spanyol grafikusok munkái is inspirálnak, Klee, Chagall, Joan Miró, Kandinszkij – hogy csak egy párat említsek a csapatom tagjai közül.”

A kiállítás megtekinthető október 24-ig, hétfő kivételével minden nap 10–17 óra között.

A kiállítás kurátorai: Osztényi Éva Gizella és ifj. Gyergyádesz László művészettörténészek

Az eredetileg a Múzeumok Éjszakájára tervezett megnyitói programok elmaradnak ugyan, de ősszel természetesen pótolni fogják. A kiállítás mindettől függetlenül június 26., szombat 17 órától kezdve látogatható.

Kecskeméti Katona József Múzeum

Kapcsolódó képek