menu

  • 2021.07.23.

Megtartották a nyár utolsó premierjeit a Kecskeméti Nemzeti Színházban

A 2020/21-es évad két igazán vidám darabbal zárul a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban: a rendkívül látványos, izgalmas zenei világú Szentivánéji álom egy varázslatos utazásra invitálja a táncszerető közönséget, míg A csengő című opera szintén derűs hangulatot garantál.

A Szentivánéji álom a Kecskeméti Nemzeti Színház tánctagozatának a Kecskemét City Balettnek előadásában egyszerre lesz lebegően költői, ugyanakkor nagyon is földközeli. Barta Dóra rendezése áthallásokkal, tükröződésekkel teli világként jeleníti meg Shakespeare, a halhatatlan zseni e híres vígjátékát. A vizuális élményeket Henry Purcell barokk dallamai, illetve modern, atmoszférikus zenei blokkok egészítik ki.

Szentivánéji álom

“A cselekményvezetésre mindig nagy hangsúlyt fektetek, így akár olvasta a néző az eredeti művet, akár nem, elveszettnek semmiképp sem fogja érezni magát annak ellenére, hogy ez Shakespeare egyik legszövevényesebb története. Önmagukban is érvényes, játékos jelenetek soraként, illetve összefüggő történetként egyaránt élvezhető az előadás. – magyarázza Barta Dóra rendező-koreográfus, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője.

Az est második, 60 perces felvonása Gaetano Donizetti humoros és romantikus története, amely Cseke Péter első operarendezése.

“Szeretném, ha a fiatalok éppúgy örömmel beülnének erre az előadásra, mint az idősebb, operakedvelő közönség, akiknek mostantól nem szükséges más városba utazniuk ahhoz, hogy operát nézhessenek” – mondja Cseke Péter, aki hogy kedvezzen a műfajjal még csak most barátkozó nézőknek, újításokkal igyekszik befogadhatóbbá tenni az előadást.

A csengő

“Létezik egy spanyol népi színházi műfaj, a zarzuela, amely a csodaszép áriákat prózai jelenetekkel köti össze. Ennek mintájára a Donizetti eredeti művében található recitativókat (énekbeszédeket) Szente Vajk, a teátrum főrendezője és Galambos Attila irodalmi vezető írta át prózai jelenetekre, ezért könnyed, lendületes és élvezhető lesz az előadás azok számára is, akik az operával még csak most ismerkednek” – magyarázza. “Vajk és Attila olyan prózai jelenetsort írtak meg, amely abszolút modern hangzású, noha egy klasszikus versformát, a strambottót választották hozzá. Lényegét tekintve azonban nem tértek el Donizetti szövegétől.”

A Szentivánéji álom és A csengő augusztus 11-ig bérlettel és jeggyel egyaránt látogatható.

Augusztus 10-től indul a bérletezés a 2021/22-es évadra!

2021. augusztus 10-től újíthatják meg a nézők régi bérleteiket, de ezzel párhuzamosan új bérletek is vásárolhatók a szabad helyekre. Előbérletezés az idő rövidsége miatt ezúttal nem lesz. A régi bérlők helyeit szeptember 3-ig tartja fenn a szervezési iroda.

Fotók: Ujvári Sándor

kecskemetinemzeti.hu

Kapcsolódó képek