menu

  • 2021.08.11.

Laptop felkészítése az új tanévre

Ma már a kisdiákoknak is elengedhetetlen egy számítógép az iskolai feladatok elvégzéséhez vagy azok megkönnyítéséhez. Éppen ezért a tanév kezdete előtt, a tanszerek beszerzése mellett a laptop felkészítését sem szabad elfelejteni.

A hordozható számítógépekkel járó teendőket Német Jánossal, a Mobiltelefon és Laptop Szerviz tulajdonosának segítségével vesszük sorra.

 

Vásárlás – laptop vagy PC?

Az asztali számítógépek vásárlásának száma visszaesett az utóbbi években, egyértelműen előnyben részesül a laptop a felnőttek és a diákok körében is. Ez nem véletlen, hiszen hordozhatóság szempontjából sokkal praktikusabb a notebook. Természetesen, ha a jövőben szeretnénk magunkkal vinni gépünket, legyen az csak a másik szoba, akkor egy laptop, esetleg tablet vásárlása ajánlott. Amennyiben igényeink között nem szerepel a hordozhatóság, akkor egy asztali PC jobban és hosszabb távon kiszolgál. Alap iskolai feladatokhoz nem szükséges 300-500.000Ft értékű gép megvásárlása. Egy alap, illetve középkategóriás típus teljesen elegendő. Amennyiben a gyerek a legújabb játékokkal is szeretne játszani az eszközön, abban az esetben teljesen más konfiguráció szükséges, mind asztali számítógép, mind laptop terén. Mélyen a zsebünkbe is kell nyúlni, hiszen sokkal nagyobb teljesítmény, sebesség és grafikai igény kell a kívánt játék futtatásához.

 

Elengedhetetlen programok, operációs rendszer

Mindenképpen Microsoft Windows operációs rendszer beszerzése ajánlott, mivel ez a rendszer a legelterjedtebb, az iskolában is ezt használják. Frissen, megfelelően telepített operációs rendszer után fontos egy Office termék beszerzése, mely lehet akár ingyenes verzió, vagy a megszokott Microsoft Office termékcsalád. Így tudjuk megnyitni, szerkeszteni az iskolából kapott szöveges dokumentumokat, táblázatokat. Gyakori a PDF formátumban kapott dokumentum, tehát javasolt telepíteni egy ehhez a formátumhoz megfelelő fájlkezelő szoftvert is. Fontos tudni, hogy az informatika oktatásban a Microsoft Office termékcsalád alapján tanulják a gyermekek a szövegszerkesztést. Ezért tanulás és gyakorlás szempontjából könnyebb, ha otthon is ez fut a gépen. Egy esetleges digitális oktatáskor használt programnál (Zoom, Google Classroom) számottevő feltétel, kikötés teljesítményre vonatkozóan nincs, akár számítógépen, laptopon vagy tableten használjuk. Leírásokat, videókat segítségként találhatunk az interneten.

 

Tisztítás kívül-belül

Meglévő eszköznél egy komplett külső-belső tisztítás mindenképpen jól jön, hogy friss és gyors rendszerrel, átmelegedést elkerülve működhessen a gép. Az operációs rendszerek és programok frissítéseit év közben sokan elodázzák, ezeket ilyenkor mindenképpen érdemes pótolni. Egy víruskeresést is futtassuk le, és probléma esetén tisztítsuk a gépet. Azonban, ha egész évben megfelelő kártevőirtó programot használtunk, jó beállításokkal, akkor ebből nem lehet gond. Mindenképpen meg kell nézni még, hogy a gép memóriája mennyire van leterhelve, ugyanis ez lassíthatja a műveleteket. A felesleges programokat és fájlokat töröljük vagy mentsük át egy külső merevlemezre. Az eszközt fizikálisan is kell tisztítani. A billentyűzetben rengeteg kosz és sokszor ételmaradék összegyűlik. Ezt billentyűzettisztító spray-vel orvosolhatjuk, de akár szervizhez is fordulhatunk, ahol a billentyűzet mellett a gép belsejét is szakszerűen kitisztítják.

 

Vágsélei Csilla Sára

 

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó augusztus 9-i számában jelent meg.

Kapcsolódó képek