menu

  • 2022.02.07.

Olvasópróbát tartottak a Ciróka Bábszínházban!

Mosodában elevenedik meg Petőfi János vitéze.

Újabb produkció olvasópróbáját tartották meg a Ciróka Bábszínházban, ezúttal online formában. Hamarosan műsorra kerül a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotása, a János vitéz, amelyet a Petőfi-emlékév kapcsán, a bábszínház felkérésére Vidovszky György rendező állít színpadra.

Petőfi Sándor a magyar népmese motívumok megjelenítése mellett fontos hangsúlyt fektetett a szeretet és a szerelem fázisainak bemutatására. Az eredeti szöveg mennyiségét a rendező Tóth Réka Ágnes dramaturggal, a színpadi gondolkodás szempontjai szerint ugyan csökkentette, a mű fő vezérfonalait azonban tisztelettel kezelte, hiszen az eredeti üzenetek ma is ugyanolyan érvényesek, mint 1844-ben.

„Egyáltalán nem abban gondolkodtam, hogy egy sokadik, ’klasszikus’, ha tetszik: sematikus János vitéz-feldolgozást készítsek. A fókuszt inkább arra helyezem, hogy a gyerekek fejében, képzeletében szülessen meg a történet a szöveg erejének köszönhetően. Petőfi Sándor gyönyörű soraival a legtöbb gyerek-nézőnek ez lesz az első találkozása. Szeretném, hogy ez a találkozás játékos legyen, és úgy emlékezzenek az elhangzott verssorokra, mint egy fiatal, friss költő alkotására. Hiszen bár stílusában régies, de gondolkodásában rendkívül modern történet a János vitéz. A mai gyerekek számára talán az lehet a két legfontosabb üzenete, hogy az élet legfontosabb vezérlőelve a szeretet, illetve hogy a tetteink következményeit vállalnunk kell, ahogy

Kukorica Jancsi is tette, amikor elveszítette a nyájat. Lehet, hogy az élet sok lemondással jár, de fontos, hogy ne sumákolással teljen.” – mondta Vidovszky György rendező.

A játék helyszínül a képzeletbeli ’Petőfi utcai Iluska mosoda’ szolgál majd. Több tucat mosógép alkotja majd a díszletet, amelyet színpadi trükkökkel (fénytechnika, kellékek elhelyezése) fognak kihasználni. A terveket Mátravölgyi Ákos készítette, aki ismét egyedi ötletekkel állt elő a tervelfogadáson.

Az előadás fontos eleme az élőzene, amely olykor domináns hangzásával segíti az érzelmek fokozását, máskor klasszikus zenei stílusban kíséri az előadást. Néhány megzenésített Petőfi-vers részlet is elhangzik majd, amelyek nem csak az elbeszélést színesítik, hanem segítik az azonosulást is.

„Azért tartottam jó ötletnek, hogy további Petőfi-versekkel egészítsük ki a János vitézt, mert a sok leírást termékenyen gazdagítják ezek a találó idézetek, mélyítik a főhősök gondolatait, érzelmeit.” – tette hozzá a rendező.

A zeneszerző, Monori András már megkezdte a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar három zenészével a munkát. Ők a próbafolyamat utolsó fázisában kapcsolódnak be a színpadi próbákba. Az előadás mozgástervezője Gyevi-Bíró Eszter.

A rendező elmondta, hogy korábban a színészek közül Szörényi Júliával és Bárnai Péterrel (A lepkeoroszlán főszereplője) már volt közös munkája. És kíváncsian várja, milyen lesz együtt dolgozni Kőmíves Csongorral, aki a Ciróka Társulatának friss tagja és Horgas Ráhellel, aki az SZFE végzős bábszínész hallgatójaként szerepel majd az előadásban.

 

Ciróka Bábszínház

 

Kapcsolódó képek