menu

  • 2022.05.02.

Megtartotta az évad utolsó premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház

Péntek este debütált a Kelemen László Kamaraszínházban a Tigris és hiéna. Petőfi Sándor egyetlen fennmaradt drámáját a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeti tanácsadója, Pataki András állította színpadra.

A Petőfi 200 emlékév keretében műsorra tűzött történelmi drámában a hatalom és a bosszúvágy kettőse játssza a főszerepet, amelyhez képest az ország érdeke és a magánérzelmek világa mellékesnek bizonyul. A fattyú Borics herceg, Galícia fejedelme Magyarország trónjára tör, holott tartományát sem képes kormányozni, és azt sem tudja megakadályozni, hogy feleségét egyik szolgája elszöktesse. A családot huszonöt év után csak az elrontott élet fölötti gyűlölet köti össze; anyát és fiát ezenfelül a trónra áhítozó ragadozó és a haszonleső kapcsolata is. Saul, a másik ikerfiú, Borics testvére negyedszázadon át nem tudott származásáról, ezért mint afféle kóbor lovag kisszerű túlélési taktikákat dolgozott ki magának. Végül egy istenítéletszerű párbajban szinte megkönnyebbülten dől apja kardjába, míg Sámsont Predszláva szúrja le. Ezek után ismét anya és fia, a „tigris” és a „hiéna” feszül gyilkos indulattal egymásnak. Semmi nem változott: a „jó király”, a tehetetlen Vak Béla uralkodik, de mindig lesznek borgőzös fejjel pártütő, békételen urak, akik hazamentőnek képzelik magukat.

A ritkán játszott darab különlegessége Pataki András elgondolásában, hogy a jeleneteket hét, gondolatiságában és szövegében a jelenethez illő Petőfi-vers választja el egymástól, továbbá különleges szerepet kap a műben a zene is: a rendező Horváth Kornélt kérte fel az előadás zenei anyagának elkészítésére, és a Kossuth-díjas ütőhangszeres előadóművész élő zenéje szerves részét képezi a produkciónak.

Borics fejedelem szerepében Ferencz Bálint, Predszlávaként Csapó Virág, Saulként pedig Orth Péter látható. Judit fejedelemnét Horváth Alexandra, Milutint Varga-Huszti Máté, II. Vak Béla királyt Fazakas Géza, míg Ilonát, Béla feleségét Szabó Dorottya alakítja.

Az előadás mindössze három alkalommal tekinthető meg a Kelemen László Kamaraszínházban: május 10-én és 11-én 19 órai, május 12-én pedig 17 órai kezdettel.

 

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Kapcsolódó képek