menu

  • 2022.06.07.

Trianon Emléksétát szervezett az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából június 3-án, péntek reggel, Kecskemét belvárosában, Trianon Emléksétára hívta az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Kecskemét Város Polgára Leszek vetélkedő dobogós helyezett csapatait és felkészítő tanáraikat.

A Kecskeméti Református Általános Iskola, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola és a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola diákjainak részvételével végig járták azokat a kecskeméti helyszíneket, melyek a trianoni békediktátumhoz köthetők.

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára köszöntötte a séta résztvevőit. A sétát Székelyné Kőrösi Ilona történész vezette, aki ismertette, hogy egy-egy helyszín miként kapcsolódott a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátumhoz. Emberi sorsokon, érzéseken keresztül mutatta be a Kárpát-medencei magyar nemzeti összetartozás fontosságát, tényekkel tudatosította, hogy miért is volt ez a dátum a magyar történelem egyik legmeghatározóbb időpontja és hogyan változtatta meg minden magyar életét határon innen és túl. A gyerekek az elhangzott sok-sok információn túl saját kérdéseket is megfogalmaztak a témával kapcsolatban, melyre Székelyné Kőrösi Ilonától kaptak választ és néhányan még saját családjukból hozott történettel is kiegészítették a kapott információkat.

Az utolsó helyszínen, a Katona József Emlékházban megtekintették a jövő hét péntekig még látható Petőfi-relikviákból nyílt kiállítást, mely a fülöpszállási Székely Gábor gyűjteményéből származik. Festmények, képek, egy János vitéz társasjáték és Petőfi első, nyomtatásban megjelent verse is látható.

A program zárásaként a gyerekek korhű ruhákba öltözhettek.

Az Aranyhomok Egyesület ajánlja valamennyi általános és középiskola részére az elmúlt évben, erre az alkalomra készített anyagát, mely azokat a kecskeméti helyszíneket tartalmazza, melyek a trianoni békediktátumhoz köthetők, illetve megjeleníti, felidézi az akkori emberek szolidaritását, együttérzését. Az anyag a Kecskemét és Térsége Turisztikai Mobilapplikációban a Trianon 101 – Kecskemét Online Emlékséta menüpontjában található, Székelyné Kőrösi Ilona összeállításában. A séta helyszínei: Trianon Emlékmű – Országzászló, Városháza, Címerdomb, Református templom, Újkollégium, Posta, Kéttemplomköz – Trianon emléktábla, Zrínyi Ilona Általános Iskola, Katona József Emlékház. A szövegek és versek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei tolmácsolásában hallhatóak. Minden állomáshoz képes anyag is tartozik. Amennyiben letöltik az applikációra a séta anyagát, az internet hozzáférés nélkül is működik.

Az applikáció letölthető iOS és Android platformon is illetve a séta a http://aranyhomok.hu/trianon-101-kecskemet-emlekseta weboldalon is elérhető.
Az anyag az iskolai történelmi tananyag kiegészítőjeként is használható, érdekességekkel teli, informatív szemléltető anyag, a mai modern kor követelményeinek megfelelő formában, akár okostáblán kivetítve, akár osztálykiránduláson a helyszíneket bejárva is.

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Kapcsolódó képek