menu

  • 2022.12.20.

Lezárult a Károly Róbert krt. II. ütemének megvalósítása

Sajtóközlemény

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel konzorciumban 3,322 milliárd Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós, illetve hazai támogatást nyert a TOP-6.1.5-16-KE1-2018-00005 azonosító számú „Károly Róbert krt. II. ütemének megvalósítása” című projekt keretében a Károly Róbert krt. hiányzó szakaszának megépülésére, mely a Margaréta utcai csomóponttól az 5. sz. főúti csomópontig húzódó útszakaszt foglalja magába.

A projekt a TOP-6.1.5-16 kódszámú „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” című felhívás keretében valósult meg. A projekt segítségével Kecskemét egyik gyűjtőútjának hiányzó szakasza kiépült, javítva ezzel a város gazdasági és lakóterületei közötti munkaerő-mobilitást. A kiépített szakasz országos közútba való csatlakozása révén elősegíti a területben rejlő gazdasági potenciál kiaknázását – a vállalatok, gazdasági szolgáltatók, közvetetten pedig Kecskemét iparterületeinek elérhetőségét. A megépült út tovább erősíti a térség gazdasági szerepét, illetve hozzájárul a lakókörnyezet fejlődéséhez.

A Károly Róbert körút új szakaszának kivitelezési munkálatai 2022. tavaszán kezdődtek meg – és a sikeres műszaki átadás-átvételt követően – alig több mint fél év alatt be is fejeződtek. A beruházásnak köszönhetően összesen 1684 méter újonnan épített közút létesült. A Margaréta-buszfordulótól az 5-ös főúton keresztül a Nagy Lajos király krt. bevezető szakaszáig 7 méter szélességű, aszfalt burkolatú, 2×1 forgalmi sávos közút került kialakításra. Az új útszakasz két körforgalmat is magában foglal, az 5-ös főút mentén egy turbókörforgalmat, valamint az Irinyi utcánál egy egysávos, normál körforgalmat. A kivitelezés műszaki tartalmához tartozik még egy 2×1 sávos kerékpárút, valamint egy kiépített gyalogjárda is. Az északi oldalon a közvetlen szomszédos ingatlan megközelítése, valamint a meglévő földúthálózat csatlakoztatása érdekében, a főpályával párhuzamosan szervízút is épült 4,5 méter széles zúzottkő burkolattal, továbbá az útszakasz mentén a közvilágítás is kiépítésre került.

A projektzáró eseményen – még a forgalomba helyezést megelőzően – lehetősége volt a lakosságnak a Városnéző Kisvonattal bejárni a felújított útszakaszt. A rendezvényen meleg teával, forralt borral és zsíros kenyérrel fogadták az érdeklődőket. A rendezvényt követően, 2022. december 17-én kora délután átadták az utat a forgalomnak.

A projektről bővebb információt a https://kecskemet.hu/karoly-robert-krt-ii-utemenek-megvalositasa oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Projektkoordinációs Osztály
Elérhetőség: +36/76-513-513, palyazat@kecskemet.hu

Kapcsolódó képek