menu

  • 2023.03.21.

A Ciróka Bábszínház is otthont ad a 10. Színházi Olimpiának!

A nagyszabású eseménysorozat sajtótájékoztatóját a Bábszínházi Világnapon tartotta meg Kiszely Ágnes igazgató és Kuthy Ágnes művészeti vezető.

A Bábszínházi Világnapot az UNIMA (Nemzetközi Bábművész Szövetség) kezdeményezésére 2003 óta március 21-én ünneplik világszerte. Ezen a napon a bábszínházak változatos programokat kínálnak, amellyel a műfaj sokszínűségét mutatják be.

Kiszely Ágnes igazgató elmondta, hogy a Ciróka Bábszínház ez alkalommal egy olyan előadással várja nézőit, amely elnyerte a Magyarországi Bábművészek Szövetsége különdíját. A kisgömböc című ismert mese egyedi megfogalmazása, egy egyszemélyes vásári bohóctréfa, amely az ifjúsági –felnőtt közönséget szólítja meg.

Nagy öröm számunkra, hogy a Bábszínházi Világnapon egy olyan nagyszabású eseményről adhatunk hírt, mint a 10. Színházi Olimpia.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az első Színházi Olimpiát a görögországi Delphoiban rendezték meg 1995-ben, amelynek mottója „Az új évezred kapujában” volt. A nemzetközi eseménysorozatnak idén Magyarország ad otthont. Mottója a kétszáz éve született drámaíró, Madách Imre, Az ember tragédiája című művének záró sora: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

A Húsvéttól Szent Iván éjjeléig tartó 10. Színházi Olimpia kulcsfogalmai az autonómia, a szabadság és a kultúrához való hozzáférés segítése. Célja, hogy lehetőséget biztosítson olyan nemzetközi színházi előadások bemutatására, amelyek segítik a szakmai fejlődést, és elindítják a párbeszédet a produkciók alkotói között. A tervek szerint a magyarországi olimpia 35 ország 200 társulatát fogadja, mintegy 550 előadás látható majd 70 helyszínen, egész Magyarországon.

„Nagyon fontos dolgokat éltünk meg a Színházi Olimpiának köszönhetően, mióta elindultunk a görögországi Delphoiból. (…) Mindig megpróbálunk egy vezető témát találni az olimpiának azon kívül, hogy természetesen különös figyelmet fordítunk a vendéglátó ország kulturális sajátosságaira is. Manapság izgalmas téma lehet például a kisebb és nagyobb közösségek, nemzetek szerepe a globalizáció világában. Hiszen korunkban mindenki az egyéni boldogulás útjait keresi, ami veszélyezteti a népek, nemzetek sajátos értékeit. Ez a sokszínűség ellen hat. A kollektív kincseink ápolása a mi dolgunk. Hiszek benne, hogy a Színházi Olimpiával kulturális hidakat építünk, amik segítenek egymás jobb megismerésében.”- Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója.

A 10. Színházi Olimpia keretében Bábművészeti Világtalálkozót szervez a Magyarországi Bábművészek Szövetsége a tizenkét vidéki bábszínház összefogásával április 9. és június 30. között. A bábszínházak úgynevezett triolákba szerveződve 9 workshopot, 3 kiállítást, 6 alkotói projektet, 53 külföldi, 57 hazai és 7 határon túli báb- valamint utcaszínházi produkciót, összesen 332 előadást valósít meg.

Az együttműködés tovább erősíti a bábszínházi szakma közösségének erejét – tette hozzá Kiszely Ágnes.

Programelemek:

I. Figurák háza – külföldi vendégelőadás: Paper Cut (16+) Yael Rasooly (Izrael)
Időpont: 2023. április 13. 19.00

II. Határtalanul – határon túli vendégelőadás: Szőlőszem Kálmán (4+) Écsi Gyöngyi Árgyélus Bábos Meseszínháza
Időpont: 2023. május 14. 10.30

III. Maskarádé – szabadtéri programok (előadások, légtornászok, gólyalábas felvonulás, bohócok, vásári bábjátékosok…)
Időpont: 2023. május 27-29., június 3-4., június 23-25.

A Ciróka Bábszínház által szervezett előadásokról, időpontokról részletes tájékoztatás és információ elérhető a www.ciroka.hu oldalon és a bábszínház közösségi felületén.

A Szinházi Olimpia központi honlapja a www.szinhaz.org oldalon érhető el.

 

Ciróka Bábszínház

 

Kapcsolódó képek