menu

  • 2023.03.21.

Magyar mesterek, francia hatások

A kecskeméti Bozsó Gyűjtemény ismét unikális kiállítással jelentkezik a Tavaszi Fesztivál alkalmából, Kemény Gyula magángyűjteményéből mutat be tematikus válogatást.

A Kemény-gyűjtemény Magyarország egyik legjelentősebb, méltán elismert kollekciója, amelyet az 1990-es évektől tudatos építkezéssel formált a festőművész, restaurátor műgyűjtő. Az elmélyült szakmai hozzáértéssel és veleszületett intuícióval gyarapított műtárgyegyüttes esszenciálisan a gyűjtő portréjává, ars poeticájává érik, ellentétben a halmozással összegereblyézett, a háttérben anyagi mozgatórugóval összeállt, vegyes kvalitású tárgycsoportokkal. A nagybányai festészet újrafelfedezése jelentette a műgyűjtemény kiindulópontját, majd egyre karakteresebben a francia művészet hatásait integráló, hazai modernista alkotókkal bővült, párhuzamosan az alföldi iskola releváns műveinek jelenlétével.

A tárlat azokat a tendenciákat mutatja be, amelyek a 19-20. század fordulójától nyomon követhetőek a főként Párizsban tanuló, rövidebb, hosszabb ideig francia földön alkotó magyarok munkásságában, főként a nagybányai és kecskeméti kolónia, valamint a Nyolcak mesterei közül. Cezanne-i kompozíciós szerkezetnek, a fauve-ok kolorizmusának ismerete szervesül Czigány Dezső, Berény Róbert bemutatott alkotásain. A Matisse-tanítvány Perlrott Csaba Vilmos több csendélettel, akttal szerepel, egyes művein a francia főváros is feltűnik konkrétan, illetve jelzés-szerűen a háttérben. Iványi Grünwald Kecskeméti Tahiti-je a gauguini elveket, a neós Ziffer a fauve-okat idézi meg, Farkas István különös, keleties hangulatú Vörös kalitká-ja már, már az absztrakció felé mutat a szubjektív válogatásban.

A Bozsó Gyűjtemény hagyományt követ és tradíciót épít, az alapító Bozsó János festőművész hagyatékának gondozásával és jeles magángyűjtemények bemutatásával. A Kemény-gyűjtemény közel harminc alkotása március 22. és május 7. között csütörtöktől vasárnapig tekinthető meg a kecskeméti kiállítóteremben.

A tárlat március 22-én, 17 órakor nyitja meg kapuit.

 

Bozsó Gyűjtemény

Kapcsolódó képek