menu

  • 2023.06.05.

Ünnepi Könyvhét 2023

94. Ünnepi Könyvhét programok Kecskeméten

Hol terem a magyar vitéz? címmel megjelent, az Egri csillagokat feldolgozó kalandkönyvet mutatnak be június 6-án (kedden) 17 órától a megyei könyvtárban. Az alkalmon a szerzőpárossal, Libor Zoltán szociológussal, középiskolai tanárral, valamint Nagy Ádám tanulás- és ifjúságkutatóval Kriskó János televíziós szerkesztő fog beszélgetni.

Június 7-én (szerdán) 18 órakor Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia ünnepi köszöntőjével nyitja meg a 94. Ünnepi Könyvhét kecskeméti programsorozatát. A Katona József Könyvtárban elhangzó beszédet egy helyi kötődésű alkotó könyvbemutatója fogja követni. Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész memoárokból, naplókból, hivatalos dokumentumokból és saját emlékeiből merítve állított emléket a híres Katona József-kutató édesapjának, Orosz Lászlónak a dokumentarista, életrajzi könyvében, melynek címe Apakönyv. A szerzőt és művét korábban részletekben megjelentető Forrás folyóirat főszerkesztőjét, Füzi Lászlót Kriskó János szerkesztő-műsorvezető fogja kérdezni.

Nyugodtabb lenne a lelke, ha az online világban is biztonságban tudhatná idős szerettét? Szívesen tanítaná meg neki, hogyan építheti be életébe az internethasználatot? Most ingyen nyerhet betekintést a Katona József Könyvtár internet-használói tanfolyamába! Június 8-án (csütörtökön) 10 órától Rédai Angéla könyvtáros nyilvános óra keretében mutatja meg az érdeklődőknek, mire számíthatnak a vele való közös munka során. Figyelem, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Június 8-án délután 2 órától az Ünnepi Könyvhét programsorozathoz kapcsolódóan dedikálják köteteiket a Forrás folyóirat szerkesztői, Buda Ferenc, Füzi László és Pál Sándor Attila a Piaristák terén. Egy-egy aláírás mellett pedig biztos jut idő az író és olvasó közötti jó hangulatú beszélgetésekre is.

Szeretné gyermekében tudatosítani a környezetvédelem fontosságát? Június 8-án délután 2 órától egy magyar alkotó lehet ebben a segítségére. Gévai Csilla Nagyon kék könyvét ismerteti meg a jelenlévőkkel, mely gyakorlati tippekkel szolgál, hogy a felnövekvő generáció is fontosnak érezze bolygónk védelmét.

Szeretne többet tudni a Forrás 2023. júniusi számáról? Kérdezzen maguktól a szerkesztőktől! Június 8-án (csütörtökön) délután 3 órától a Piaristák terén, a Katona József Könyvtár sátrában találja meg a folyóirat munkatársait, akik készséggel vezetik be az e havi szám rejtelmeibe.

Visky András 2022-ben nívódíjjal jutalmazott Kitelepítés című regényének bemutatóján vehet részt június 8-án (csütörtökön) 17 órától a megyei könyvtárban. Az erdélyi magyar íróval a Forrás folyóirat főszerkesztője és egyben irodalomtörténész Füzi László fog beszélgetni a családregényről.

Június 9-én (pénteken) délután fél 3-kor nyitják meg a megyei könyvtár Szeretem a könyvtáram! rajzpályázatára beérkezett munkákból készített kiállítást, majd Víg Balázs meseíró mutatja be legújabb könyvét a fiataloknak a földszinti Tinivilágban.

A 2021-ben elhunyt Iványosi-Szabó Tibor Egy hódoltsági mezőváros lehetőségei és kálváriája, Kecskemét a kora újkorban című kötetét mutatják be június 9-én (pénteken) 17 órától a Katona József Könyvtár Nagytermében. A könyvet prof. dr. Kurucz György, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, dr. Rigó Róbert, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának kutatási osztályvezetője és dr. Szabó Attila, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárának nyugalmazott igazgatója fogja bemutatni.

Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, drámaíró Szellemfalu és egyéb jelenések című új kötetének bemutatóján vehet részt, ha június 10-én (szombaton) 11 órakor a Katona József Könyvtárba látogat. A sokrétű kötetről a szerzővel Füzi László irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője fog beszélgetni.

Katona József Könyvtár

Kapcsolódó képek