menu

  • 2023.07.12.

A betörők nem nyaralnak!

A betörők a családi házakat, sorházakat részesítik előnyben. Kevésbé vonzóak a lakótelepi lakások, de a 4. emelet felett már nő a veszély, mivel minél magasabban van, annál kisebb a lakók mozgása.

A betörő számára elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyenek szemtanúk. Az értékes zsákmány megszerzésének reménye mellett nagyon fontos szempont a könnyű bejutás és menekülés is!

Az elkövetőnél további mérlegelés az, hogy van e kamera felszerelve, van e kutya a lakásban. A profi betörők általában 1-2 perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be, egy olyan lakóingatlanba, ahol a tulajdonos nem megfelelő módon gondoskodott a biztonságról. A behatolók gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be az épületbe. A leggyengébb pontot keresik meg, akár legyen az egy kisméretű ablak, régi zárral ellátott ajtó.

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség és kár előzhető meg!

A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése! Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges.
Az ajtó befeszítés ellen hatékony védekezés a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet.

Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon!

Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít. A biztonságot nagymértékben fokozza az elektronikus jelző-riasztó berendezés kiépítése. Fontos, hogy ha kamerarendszert szereltet fel, akkor folyamatosan ellenőrizze és tartsa karban a rendszert. Az elkövető azonosításában, elfogásában nagyon fontos szerepe van!

Fontos megemlíteni, hogy az okostelefonok, közösségi oldalak terjedésével olyan újabb veszélyek is leselkednek a gyanútlan internetezőre, amelyek korábban nem voltak jellemzőek.

A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóitól, akik valós idejű (úgynevezett real time) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy hol tartózkodnak (nyaralás, kirándulás), vagyis hosszabb ideig üres a házuk, lakásuk. A lakóingatlanról készített fotók pontos képet adnak az adott személy vagyoni helyzetéről is.

Ha elmegy otthonról:
– zárja be az ajtókat, ablakokat, kapukat!
– kérje meg rokonát, barátját, megbízható szomszédját lakása, lakóháza ellenőrzésére!
– hosszabb távollét esetén gondoskodjon a postaláda ürítéséről!
– kérje meg szomszédját, hogy figyeljen a gyanús körülményekre, személyekre!

Figyeljen a szomszédjaira és a lakókörnyezetébe látogató idegenekre is! Egy esetlegesen bekövetkező bűncselekmény felderítésében nagyon fontos, hogy mit látott, hallott. Minél több információt, adatot (pl.: ruházat, testmagasság, pontos időpont, rendszám vagy rendszám töredék) tud megjegyezni, annál nagyobb az esély a további bűncselekmény megelőzésére és az elkövető felderítésére! Értesítse a lakóközösséget, hogy minél többen figyelhessenek, hisz több szem többet lát!

Haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenes segélyhívószámokon!

Kapcsolódó képek