menu

  • 2023.11.15.

Lézerkezelések

A Járomi Medical Orvosi Rendelőben két típusú lézerkezelés érhető el, az egyik az úgynevezett Haemo-lézer, amellyel közvetlenül a keringő vért kezelik, a másik a felületi lézer, mely a testfelszínen történik.

A kétféle kezelésről Dr. Járomi Péterrel, a Járomi Medical urológus főorvosával beszélgettünk.

Mi az a Haemo-lézer?
A Haemo-lézer egy fényenergia terápia, melynek során a nagy tisztaságú, magas energiájú fény közvetlenül a véráramba kerül, és fejti ki a vörösvérsejtekre, fehérvérsejtekre és a vérlemezkékre, a kedvező hatását. Ez javítja a vér keringési tulajdonságait, növeli az oxigén-kötő kapacitását, serkenti az anyagcserét és a szervezet saját védekező mechanizmusát. A betegek beszámolói alapján megtudhatjuk, hogy jelentősen javul az általános egészségi állapotuk, fokozódik a teljesítményük és jobb minőségű az alvásuk – fejti ki Dr. Járomi Péter.

Haemo-lézer

Milyen esetekben javasolt a Haemo-lézer?
A cukorbetegség mindkét típusában az értékek javulása gyógyszerkészítményekkel megoldott, ugyanakkor az erek és a kisebb kapillárisok karbantartása és megóvása, a szűkületük megelőzése nem. A HAEMO-LÉZER kezelés során az érintett kapilláris rendszernek a tágítása és a vörösvértestek rugalmasságának növelése által növekszik a szövetek oxigénellátása, ezáltal a kialakult panaszokat jelentősen csökkenthetjük. De ez mellett segít például az allergia kezelésében, ízületi vagy krónikus fájdalmak csökkentésében, sebkezelésben, májgyulladásban, szklerózis multiplexben, illetve még más számos területen – hangsúlyozza a főorvos.

Mennyi ideig tart a kezelés?
A kezelés alkalmanként kb. 25 percig tart és általában heti 2-4 alkalommal végezzük. 2-5 héten keresztül javasolt felvenni a kezeléseket.

Kiknek nem javasolja a Haemo-lézer használatát?
Pillanatnyilag szakirodalmi adatok alapján nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy normál használat mellett bármilyen mellékhatás lépett volna fel, de fokozott elővigyázatosság miatt nem használjuk várandósság alatt, vagy daganatos betegséggel küzdőknél, leukémiával diagnosztizált betegeknél és bizonyos vérhígító, vagy Phototoxikus hatású gyógyszert szedő betegek esetében.

Milyen esetekben javasolt a felületi lézer?
A felületi lézer kezelés alkalmazható sebgyógyításban például sebészeti beavatkozás után, vagy fekélyek, égési sérülések, ízületi gyulladás, kemoterápia és sugárkezelés kapcsán kialakult gyulladás esetén. Emellett fájdalomcsillapító hatását is igazolták az orvostudományban. Sportsérülések kapcsán is használják zúzódás, ficam és bevérzés (haematoma) gyógyítására, tüneteinek enyhítésére. Továbbá kezelhetőek vele belgyógyászati betegségek, fül-orr-gégészeti problémák, valamint jó eredményeket értek el a neurológia területén is – ismerteti a doktor úr.

Felületi lézer

Hogyan végzik a kezelést?
A felületi lézer kezelés alkalmával a megfelelő területet egy előre eltervezett kezelési séma szerint kezeljük, mely az adott betegségre került kidolgozásra a megfelelő gyógyító hatás érdekében.

Mennyi ideig tart a kezelés?
A kezelés alkalmanként 5 percig tart, melyet heti 3-4 alkalommal végzünk el.

Felületi lézer

Hol nem alkalmazható a felületi-lézer?
Nem alkalmazható a szem területén, az alhas területén terhesség alatt, daganatos betegség területén, nemi szerveken és a pajzsmirigy területén, valamint nem alkalmazható epilepsziás betegeknél – hívja fel a figyelmet Dr. Járomi Péter.

Petrovics Melitta / Buzás Andrea

 

A cikk eredetileg a 2023. november 13-ai Kecskeméti Szuperinfóban jelent meg.

Kapcsolódó képek