menu

  • 2024.07.04.

Megnyílt a Puszta Kapuja Információs Központ

A térségben hiánypótló turisztikai beruházás kapuit nyitotta meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Bugacon ma (kedden) délután.

A Puszta Kapuja Információs Központban az ideérkezők bepillantást nyerhetnek a homokpuszták világába, jellegzetes állat és növényfajaiba, a bugaci táj történetébe, változásaiba és a múltban itt élt emberek hétköznapjaiba.

A pásztorok világát is bemutatja játékos és informatív formában a ma Bugacon megnyitott Puszta Kapuja Információs Központ. Az épületben két kiállítás található.

– A bugaci pásztorok életét és a betyár hagyományokat mutatja be az egyik kiállítás. Ezek között nem olyan éles a határ, a betyár és pásztor hagyományok helyenként összecsúsztak. A másik kiállítás pedig természetvédelmi üzenetünket dolgozza fel – mondta Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A létesítmény nevéhez híven valóban a bugaci puszta kapuja, hiszen innen lehet eljutni a híres bugaci pusztára. Lezsák Sándor arról beszélt a megnyitón, hogy a puszta egy olyan hatalmas világ, amelyben benne van több ezer éves múltunk és benne van a több ezer éves jövő is.

– Nem csak a rackanyájról, a szürke marháról, a lovakról, a kitűnő lovasokról, a Karikás Csárdáról, a Kurultájról van itt szó, de Bugacnak az a romantikája is tetten érhető, ami ide csalogatott százezreket az elmúlt évszázadban. És regényes krónikák, leírások lapjai őrzik ezt – emelte ki Lezsák Sándor.

Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár a mai megnyitón elmondta, A fejlesztés több mint 288 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. 230 négyzetméteren fogadja a látogatókat.

A Puszta Kapuja nem csak tájékoztatást nyújt, de különböző programok szervezését és lebonyolítását is segíti, valamint természetvédelmi, tájtörténeti, kultúrtörténeti témák oktatási-nevelési funkcióját is ellátja.

– Ha Bugac nevét kimondjuk, akkor szerintem sok-sok embernek az országban a bugaci puszta, a Kiskunsági Nemzeti Park jut az eszébe. És ez teljesen rendjén is van így, hiszen még mindig él a Bugac brand, ami elhelyezi Bugacot, Bugacpusztát a magyarországi turisztikai kínálatban. És még mindig egy jelentős turisztikai célpont a bugaci puszta Magyarországon és Európában is – fogalmazott Szabó László, Bugac polgármestere.

Az épület mögött található a szintén a nemzeti park kezelésében álló népi műemlék, a Buzsik-csőszház, mely a Puszta Kapuja Információs Központtal együttesen szolgálja a Natura 2000 hálózatról és élőhelyekről történő tájékoztatást, információnyújtást, a tanyasi élet és a pásztorkodás bemutatását.

Forrás: hiros.hu

 

 

Kapcsolódó képek